Grön omställning på ”kommunska”

När Östersunds politiker och Jämtkraft pratar ”kommunska” så betyder grön omställning samma sak som att ta till vara på spillvärme för att det är bättre än det sämsta alternativet med att värma växthus med fossila bränslen i Holland.

Inte för att det är hållbart i sig. 

Därför är planerna för Spikbodarna INTE grön omställning

Östersunds politiker och Jämtkraft har från dag ett hävdat att projektet i Spikbodarna är en del av den gröna omställningen. Tyvärr vittnar detta påstående om stor okunskap om vad begreppet handlar om. 

Grön omställning är OTROLIGT VIKTIGT, men det är så mycket mer än förnybar energi och återvinning av varmluft. Här förklarar vi varför.

Med grön omställning avses att gå över till en ekologiskt hållbar ekonomi och tillväxt som inte bygger på överanvändning av naturresurser och fossila bränslen. En hållbar ekonomi bygger på koldioxidsnåla lösningar och lösningar som främjar cirkulär ekonomi och biologisk mångfald.

I den gröna omställningen ingår även social hållbarhet där vi tar hand om människors hälsa och ger alla – oavsett socioekonomisk bakgrund och monetära resurser – möjlighet till ett hållbart liv.  Den gröna omställningen måste ske i linje med FN:s hållbarhetsmål och Agenda 2030.

GRÖNMÅLAR INDUSTRISATSNING

När Östersunds kommun och Jämtkraft pratar “kommunska” och promotar exploateringen av Spikbodarna så betyder grön omställning samma sak som att ta vara på spillvärme och använda förnybar el. Det är så det låter när Jämtkraft skickar pressrelease om etableringen, och det är så Jämtkrafts VD Ylva Andersson förklarar satsningen under medborgardialogen på Verket den 28 februari (se Östersunds-Postens sändning här).

”Jag är glad över att vi kan bidra och förädla förnybar energi i vårt område, det är bra för klimatet och det är bra för samhället”, säger Ylva Andersson cirka 37 minuter in i sändningen.

Här vill vi inflika två saker. Varken Jämtkraft eller kommunen äger sanningen i denna fråga. Så länge som de inte har tydliga kalkyler, grundade på fakta, som visar på satsningens förträfflighet för klimat och samhälle så är Ylva Anderssons påstående en åsikt – inte sanning. Vi vill snarare hävda motsatsen: att exploateringen i Spikis INTE gynnar klimatet och att den INTE är bra för samhället (vi återkommer till varför). 

Det är ett urgammalt knep inom kommunikation att utge sig för att äga narrativet, att ta sig rätten att uttrycka en sanning som om den är universell. Vilket är precis det som Ylva Andersson gör med sitt uttalande.

Om vi tillåter oss att skärskåda Jämtkrafts retorik, och ställa den mot definitionen av grön omställning som inleder denna text, visar det sig att varken växthuset eller serverhallarna uppfyller de grundsatser som grön omställning utgår ifrån. Etableringarna främjar inte biologisk mångfald. De tar inte hänsyn till social hållbarhet, tvärtom så gynnar de stora bolags intressen. Inte heller främjar de cirkulär ekonomi så vitt vi kan bedöma. 

Projektet “tar inte bort” utsläpp av CO2

”En parts restprodukt blir en annan parts råvara, det är en cirkulär lösning och det behöver vi mer av. Jag tycker att det är hoppingivande att vi ser investeringar styras mot verksamheter där förnybar el används för att ta bort fossila utsläpp. Det är det som är den gröna omställningen,” fortsätter Ylva Andersson (cirka 38 minuter in i Östersunds-Postens sändning från medborgardialogen)

Här förstår vi inte riktigt vad Ylva Andersson menar. Det är inga utsläpp som “tas bort” av detta projekt. Oss veterligen finns inte bekräftat om nedstängning av  serverhallar som drivs av el från fossila kraftverk, och inte heller lägger man ner några växthus som värms med naturgas. 

Den aktuella etableringen ger endast en teoretisk minskning mot ett scenario där exakt samma investering som den som görs i Östersund, görs på en plats på jorden där investeringen hade gett högre utsläpp. Och det här är VIKTIGT! Etableringen skulle lika gärna kunna göras på en plats som ger LÄGRE utsläpp. Men oavsett om Spikbodarna är den optimala platsen eller inte så blir de totala utsläppen högre än vad de är idag.

Efterlyses: komplett syn på grön omställning

Vi håller inte med Ylva Andersson om att planerna för Spikbodarna ens tillnärmelsevis kan beskrivas som en del i den gröna omställningen. Dels för att i hennes och Jämtkrafts värld tas ingen hänsyn alls till biologisk mångfald eller till ekosystemtjänster. De tar heller ingen hänsyn till socioekonomiska effekter, till invånares hälsa eller till kultur- och miljövärden. 

Därför är tillvaratagande av spillvärme och förnybar el inte tillräckligt för att projektet i Spikbodarna ska kunna kallas grön omställning. När Östersunds ledning tillsammans med Jämtkraft hävdar det ägnar de sig åt greenwashing och sprider vilseledande information. Punkt.

Inte en livsmedelsproducent

Ytterligare en viktig aspekt är att växthusleverantören WA3RM inte ser sig som livsmedelsproducent utan som möjliggörare av synergieffekter. Här har de alltså ingången att det finns en affärsidé i att ta tillvara på spillvärme, och just nu så tillåter den tekniken i stort sett endast växthus. Med WA3RM:s logik så skövlar de alltså fullt fungerande ekosystem, på en plats som är oerhört viktig för Östersunds invånare, för att bygga ett växthus för tomatodling – allt för att kunna ta till vara på spillvärme.

Det som är verkligt hållbart

Ibland är det mer hållbart att inte göra någonting alls, som en åhörare på medborgardialogen så koncist uttryckte det. Och i det här fallet menar vi att det tveklöst är det bästa alternativet. 

Mänsklighetens stora utmaning på kort sikt är att få ner koldioxidutsläpp och bevara biologisk mångfald (i själva verket har vi fler planetära gränser att förhålla oss till men dessa nämns ofta som de mest akuta). Parisavtalet ger oss till 2030 att sänka koldioxidutsläppen med minst minst 40 procent jämfört med 1990. Sverige och världen är inte ens i närheten av det målet. Trots det antydde Östersunds ledande politiker att exploateringen skulle ha en positiv effekt för klimatet, när de i en debattartikel bjöd in till medborgardialog:

”Med tanke på den globala klimatutmaningen, där snabbt minskade utsläpp av koldioxid är högt upp på agendan, vill Ecodatacenter, Warm, Jämtkraft och även kommunen bidra genom att arbeta för Ecosystem Östersund,” skriver politikerna i artikeln. 

Om det är okunskap eller en medveten intention att vilseleda Östersundarna må vara osagt. För det finns verkligen INGENTING i projektet för Spikbodarna som bidrar till att snabbt bromsa klimatkrisen. Denna etablering kommer att bidra till ökade utsläpp hur man än ser på det. De minskar bara om man samtidigt lägger ner sämre anläggningar någon annanstans i världen, och det har så klart varken dessa företag eller Östersunds kommun någon kontroll över. 

Dessutom förstör investeringen fungerande ekosystem och rekreationsområden. Alltså inte på något sätt i linje med de globala hållbarhetsmålen/Agenda 2030. 

Hållbara livsmedelssystem efterlyses – men de finns inte i planerna för Spikbodarna

Mänskligheten har stora utmaningar på sikt vad gäller att producera livsmedel som mättar jordens växande befolkning. Vi måste ha livsmedel som är näringstäta och som inte utarmar jordens resurser. Varken tomater och gurka, och inte heller räkor, är några näringstäta livsmedel, och planerna i Spikbodarna är inte något bidrag till att skapa hållbara livsmedelssystem. 

Att vi i Jämtland, som har 1,2 procent av Sveriges befolkning, ska producera stora mängder grönsaker som måste transporteras till mer tätbefolkade områden är ytterligare ett snedtänk. Men vi tror att vi slutar argumentationen där.



BAKGRUND GRÖN OMSTÄLLNING

Begreppet ’grön omställning’ används för att beskriva den samhällsomvandling som behövs för att skapa ett klimatneutralt, rättvist och välmående samhälle med en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Det har sina rötter i FN:s globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030, som förutom att betona miljömässig hållbarhet även inkluderar sociala och rättvisemässiga aspekter samt människors rätt till hälsa.

Den gröna omställningen är central i EU:s nya tillväxtstrategi den gröna given, eller ’green deal’. Inom EU:s gröna giv hör skogsstrategin för 2030 till ett av flaggskeppsinitiativen. Den bygger på omfattande åtgärder för att bevara biologisk mångfald och utgör en viktig del av insatserna för att minska klimatutsläppen i EU med minst 55 procent fram till 2030.

Följ gärna vårt arbete i Facebook-gruppen och på Instagram.

FÖRENINGEN RÄDDA SPIKBODARNA

VI ÄR EN GRUPP MEDBORGARE som vill värna och försvara ett område som är viktigt för många Östersundare. Vi vill främja en bredare diskussion av Östersunds framtid och ge en mer nyanserad bild än den starkt vinklade information som kommer från kommunen, EcoDataCenter, WA3RM och Jämtkraft.